Академијата донесе одлука – Вил Смит нема да присуствува 10 години – „Ја прифаќам и ја почитувам одлуката на Академијата“

ИЗВОРСкопје24
|

Академијата за филмски уметности и науки ќе му забрани на актерот Вил Смит да присуствува на доделувањето на Оскарите 10 години по шлаканицата на Крис Рок за време на доделувањето Оскари.

Смит, кој му удри шлаканица на Рок затоа што се пошегува на неговата сопруга Џејда Пинкет Смит, веќе поднесе оставка од групата зад доделувањето на Оскарите – потег што ја спречи академијата за филм да го суспендира или избрка.

„Денес, Бордот на гувернери свика состанок за да разговара за тоа како најдобро да се одговори на постапките на Вил Смит на Оскарите, покрај прифаќањето на неговата оставка“, се вели во отвореното писмо на Академијата.

„Одборот одлучи, за период од 10 години од 8 април 2022 година, на г-дин Смит нема да му биде дозволено да присуствува на какви било настани или програми на Академијата, лично или виртуелно, вклучително, но не ограничувајќи се на наградите на Академијата“, додаде организацијата.

Во изјавата, Смит рече: „Ја прифаќам и ја почитувам одлуката на Академијата“. Претставникот на Рок не одговори веднаш на барањето за коментар.