Американец освоил 1,28 милијарда долари на лото, но не му даваат да ја подигне целата сума

ИЗВОРСкопје24
|

Според информациите кои ги објави Bloomberg, Американец од сојузната држава Илиноис, освои 1,28 милијарда долари на лотаријата „Мега милиони“, погодувајќи шест бројки, но одеднаш може да добие само третина од сумата.

Победникот, може да ја добие целата сума на наградата само доколку се согласи на годишна рата – за 29 години. Според правилата на лотаријата, само дел од добивките се издаваат во готово и веднаш, во овој случај – 780,5 милиони долари.

Оваа сума исто така подлежи на данок, така што конечната исплата на победникот е само 433,7 милиони долари. Според информациите, ова е втора по големина премија од основањето на лотаријата во 1996 година.