Центарот на Тирана како светска метропола – импозантен проект на 35 ката

ИЗВОРСкопје24
|

Националниот совет на територијата на 14 април 2017 година ја одобри градежната дозвола на Мултифункционалната зграда DTA – DownTown Albania. DTA е специјален објект со инвестициона вредност од 75 милиони евра. Зградата ќе се наоѓа на булеварот Бајрам Цури, во близина на ЕТЦ во Тирана.

Овој проект е заедничка инвестиција на Балфин Груп, најголемата и најиновативна инвестициска групација во Албанија и една од најголемите во регионот, и Кастрати Груп, најголемата компанија во земјата во областа на горивата и со инвестиции во градежништвото, осигурувањето итн. DownTown Albania има за цел да го надмине развојот на амбициозен проект да стане атракција за Тирана, како и да биде позитивен развој за албанскиот туризам.

Проектот е замислен и дизајниран со посебен архитектонски стил каде за таа цел е преземено едно од најиновативните и најдобрите студија во светот MVRDV (www.mvrdv.com) со седиште во Ротердам, Холандија.Британската компанија ARUP со седиште во Лондон , една од најголемите во светот, е компанијата која ќе го развие проектот како гаранција за градба според параметри кои претходно не се применуваат во Албанија, но и во балканскиот регион во однос на градбата, што гарантира безбедност, стил, елеганција и посебен начин на живот за сите нејзини жители.

DownTown Albania со висина од 138 m, и со 35 ката, е најбезбедната зграда во Албанија во согласност со светските параметри на проекција и градба која вклучува систем за максимална заштита од земјотреси, иновација во изградба и за прв пат изведена во градби од ваков тип. Во меѓувреме, надворешната фасада на оваа зграда во своето срце ќе ја има картата на Албанија која ќе додаде вредност не само на погледот на објектот туку и на целата околина.

Оваа зграда ќе биде подигната како важен елемент на хоризонтот на градот, додавајќи различност и импресивен дел во урбаниот контекст на Тирана. DownTown Albania се состои од забележана површина од околу 1.528 m2, распространета на површина од 3.812 m2. DownTown Albania има стратешка локација која нуди неспоредлив пристап до центарот на Тирана, централните и локалните институции, финансискиот сектор, транспортот , вселенско сместување и трговски центри. За неколку минути сте во срцето на Тирана, со неговиот незапирлив ритам и во текот на денот и во текот на ноќта, со ресторани, барови, клубови итн. За неколку минути можете да уживате во шармот и зеленилото на ридовите на Вештачкото езеро со свеж воздух.

Исто така, Тирана за прв пат ќе има зграда замислена со централен систем (ХВАЦ, греење-ладење-вентилација) DownTown Албанија ќе биде мултифункционална зграда која ќе нуди совршена комбинација на концептот на канцеларии позиционирани во посебен дел од зградата, шопинг (дел ќе служи како трговски центар) и луксузно и стилско живеење, каде секој од овие функционални простори ќе има посебен влез и ориентација.

Целта ќе биде да се создадат оптимални услови за живеење во заедничките станбени простори според сеопфатен концепт, каде жителите ќе имаат можност да живеат како во „својот дом“ Зградата ќе има 5 ката паркинг, 1 кат продавници, 17 ката канцеларии, еден кат за технички услуги и 16 станбени. Нејзините жители и сите што ќе застанат во оваа зграда ќе имаат можност да уживаат во градот и магичниот пејзаж создаден од височината. Заедно со погледот, DownTown Albania ќе обезбеди одлична природна вентилација и свеж воздух, далеку од загадување на патиштата.