Најдобaр чистaч на крвта: Храна која го „топи“ холестеролот

Конзумирањето на само 100 грама печурки на ден за само една недела го намалува холестеролот за 12 отсто, покажа научно истражување.

Во исто време, групата испитаници кои во истиот период јаделе околу 60 g путер на ден го зголемила холестеролот за дури 14 проценти. Контролната група која конзумирала иста количина путер во комбинација со 100 гр печурки го намалила холестеролот за четири проценти.

Врз основа на овие резултати е откриено дека печурките се совршен прочистувач на крвта.

Нутриционистите ги нарекуваат „шумско месо“, бидејќи покрај пријатниот вкус и арома, поседуваат исклучителна биолошка вредност. Тие имаат речиси ист квалитет како животинското месо, содржат колку што е 91 проценти од водата и голем број на минерални состојки, особено калиум, а малку помалку калциум, фосфор, железо и магнезиум. Покрај тоа, богати се со растителни влакна, и содржат витамини Б2, Д и Ц.

Сепак, биолошки се посебно вредни поради белковините, а особено поради важните аминокиселини. Интересно е дека свежите печурки поседуваат два отсто белковини, а исушени 22 проценти.

Прочитајте и која храна е ризично да ја нарачувате за достава

Се работи за храна која не е најпаметно да ја нарачувате за достава до дома, бидејќи промената на температурата при транспорт, како и несоодветното пакување, може да бидат ризик за здравјето.

Што е најпаметно да избегнувате?

1. Пржени компири, посебно ако имаат сос и додатоци врз нив

2. Јајца подготвени на било каков начин

3. Начос и други крцкави чипсови со преливи и додатоци

4. Било што со авокадо

5. Салати кои имаат прженици и сосови

6. Суши