Песок меѓу езерата и планините: Руската пустина што ќе ве маѓепса (ГАЛЕРИЈА)

Чарската шумска дина изгледа како вистинска пустина опкружена со езера, со реки и со снежни планини. Навистина е неверојатна.

1. Чарските песоци во Сибир се веројатно најнеобичната пустина на светот.


Павел Мудров

2. На некој начин тоа е всушност обична пустина со високи дини и песочни бури.


Павел Мудров

3. Меѓутоа, оваа мала пустина (само 5 х 10 километри) е опкружена со тајга, со реки, со мочуришта и со извори. Тука нема да умрете од жед.


Павел Мудров

4. Освен тоа, само неколку километри од ова чудно парче песочна идила се наоѓа планината Кодар покриена со снег.


Елена Стогова

5. Чарските песоци настаналe пред околу 40.000 година на местото каде некогаш се наоѓало древно езеро кое пресушило.


Павел Мудров

6. А, сега слушнете го ова! Во текот на зимата пустината е покриена со снег, а температурата паѓа до -50 степени Целзиусови!


Павел Мудров

7. Пустината завршува нагло. Никаков преоден појас не ги дели песочните дини од шумите и тресиштата. На крајот на Чарските песоци се гледаат две езера (Аљонка и Тајожное) од кои започнува шумовит терен.


Сергеј Доља

8. Поради ветриштата песоците полека се придвижуваат кон североистокот и тајгата.


Павел Мудров

9. Чарските песоци се популарно туристичко место. Иако најблиското населено место е оддалечено само 10 километри, до него се стасува тешко. Најпрво ќе морате да минете две реки: Среден Сакукан и Чара, кои се познати по своите брзаци.


Сергеј Доља

Извор: Russia Beyond