Слатка и сочна: Ова е трик кој ќе ви помогне да одберете убава лубеница

ИЗВОРСкопје24
|

Многумина од вас сакаат да јадат лубеница во текот на летото за да се освежат, и секогаш е тешка мистерија како да ја изберете вистинската, слатка и сочна.

Неколку совети при купување:

– Мора да биде убава зелена боја, без оштетување.
– Кората не смее да биде мека, но цврста како да пукне.
– Колку е посвежо стеблото на него, толку е посвежо лубеница.
– Зрелата лубеница полна со сок е тешка кога се споредува со друга со иста големина што е сува внатре
– Допрете лубеница или допрете ја со дланката, мора да звучи шупливо.

– Лубеницата што стоела на земја мора да биде жолтеникава, а не зелена или бела.