(ВИДЕО) Со овој трик без пари ќе откриете дали јајцата се свежи

Ако сакате да проверите дали јајцата кои сте ги одбрале за фарбање за Велигден се свежи, ви треба мал трик со вода за кој не ви треба мака, ниту пари.Ставете јајце во шолја со ладна вода или сад. Нивото би требало да биде два пати повисоко од јајцето.
Ако е јајцето свежо ќе стои на дното на шолјата, додека ако е постаро ќе потоне, ама едниот крај ќе му биде подигнат. Ако стои на дното и не се мрда е свежо.

Ако балансирано се подигнува од дното е старо околу три недели, а ако плива на површина не е добро за јадење и е многу старо.