Софија како Дубаи – Балканот се развива со забрзано темпо, ќе го прати ли Скопје трендот?

ИЗВОРСкопје24
|

Скај Форт ќе биде една од трите згради во првата фаза од големиот комплекс Софија Капитал Сити. Архитектонскиот проект е на бугарското студио „А и А Архитекти“, кое соработува со светски познатото дизајнерско биро Аткинс во фазата на идејно проектирање на Капитал Форт – највисоката зграда во Бугарија. Идејата беше навестена од арх. Ангел Захариев.

„Ќе ја следиме низата слоеви, прво дефинирајќи ја надворешната геометрија, а потоа преку современи софтверски можности и параметарски дизајн ќе ја разложиме оваа форма на поединечни елементи и типови кои можат да се реплицираат и произведуваат во индустриски услови“, рече тој.

„Со реализацијата на Капитал Форт, и последователниот пазарен успех на проектот докажа дека веќе постои технолошки потенцијал и пазарни услови за новиот бран проекти за високи згради во Софија, вели архитектот Ангел Захариев, основач и менаџер на „А и А Архитекти“ и главен дизајнер на „Скај Форт“ и „Софија Капитал Сити“.

Зградата Скај Форт е клучен дел од главниот град на Софија – мултифункционален комплекс со високи згради слични на познатите примери на европските градови. Локацијата е најдобрата можна за ваков тип на проекти, и е значајна од урбанистички аспект. Ова е лицето на главниот град за оние кои доаѓаат од Јужна Бугарија и Азија, како и за оние кои слетуваат на аеродромот во Софија.На оваа локација е сосема логично, од една страна, да се градат проекти со големо влијание врз имиџот на град, а од друга на висококатници кои служат како визуелно обележје и одговараат на скалата на перцепција на градскиот автопат, вели архитектот Захариев.

Доминантен елемент на комплексот ќе биде највисоката зграда Скај Форт, бидејќи нејзината локација и ориентација се внимателно избрани со оглед на влијанието врз целата композиција. Објектот излегува директно од теренот со мало приземје, но за сметка на широк отворен простор околу објектот, што ја поддржува нејзината перцепција.

Визуелната слика на зградите на комплексот е изградена со средствата на заедничкиот архитектонски јазик, користејќи: динамични форми, рационализирани површини, сложени елементи, контрастни површини на стаклени и метални површини. Динамиката, сложеноста на формите и архитектонските детали се инспирирани од технолошкиот напредок на модерната дигитална ера и влијанието што тие го имаат врз архитектурата, уметноста и дизајнот. Се проучуваат и тенденциите во дизајнот на модерниот производ, бидејќи се бара силна врска со архитектонската слика со оглед на јасното позиционирање на архитектурата во времето.

Новиот Sky Fort има силна монолитна вертикална структура, за разлика од комбинацијата на поединечни карактеристични елементи кои ја создаваат сликата на првата зграда од комплексот – Капитал Форт. Зградата излегува од земјата како едно тело, развивајќи непречено во висина и завршувајќи со рационализирана аеродинамична форма. Заоблените аголни области се трансформираат на врвот на зградата во меѓусебно поврзани сводови.

Зградата Скај Форт има вкупно 49 надземни и 3 подземни нивоа, меѓу кои: високо приземје со влезни простори, 36 канцелариски подови, 3 двојни технички подови, ресторан на врвот на зградата на две нивоа, палубата за набљудување и надворешна тераса за набљудување. Во средината на зградата се наоѓа масивно јадро, кое се намалува во високите делови на зградата. Периферијата е максимално ослободена од структурни елементи за да се обезбеди максимална флексибилност на канцелариските простори.

Приземјето е што е можно поотворено и проветрено. Влезниот простор е покриен со големи конзолни настрешници, а над централното лоби ќе има големо застаклување на покривот, што открива импресивен поглед на високите делови на зградата.

Зградата се очекува да биде завршена до крајот на 2022 година.