Ви го претставуваме волшебното солено езеро: Алгите го обојуваат, а птиците фламинго го красат

ИЗВОРСкопје24
|

Црвената лагуна е плитко солено езеро кое се наоѓа на југозападниот дел на Боливија во близина на границата со Чиле.

Езерото припаѓа на Едуардо Абароа, андскиот Национален резерват на фауна и е дел од поголемиот број солени езера, а се наоѓа на надморска височина од околу 4.000 метри.

Црвените алги и другите микроорганизми му даваат на езерото длабоко портокалово-црвенкаста боја, а малите островчиња со кристално бела сол која се нарекува боракси создаваат совршен и идиличен контраст.

Освен туристи него редовно го посетуваат фламингоси. Иако изгледа дека тие таму се многу застапени сепак се многу редок вид.

Во текот на средината на педесеттите години на дваесеттиот век научниците дури ги прогласиле и за изумрен вид се додека повторно не ги откриле на крајбрежјето на Лагуна Колорада.

Денес се загрозен вид, а нивното природно живеалиште е ставено под строга заштита.