(Видео)Тепачка за зејтин во супермаркет во Турција – Стотици граѓани се обидоа да дојдат до зејтин

ИЗВОРСкопје24
|

И покрај официјалните гаранции за снабдување со основни производи, застојот на увозот од Русија и Украина веќе предизвика паника за купување сончогледово масло. Според Федерацијата на турските здруженија за храна, сончогледовото масло беше трет најголем увоз на храна во Турција минатата година.

За да се намали метежот во маркетите и долгите редици луѓе кои чекаат пред вратите , властите ги ограничија граѓаните. Може да купуваат најмногу по 2 литра масло за јадење и им се препорачува на граѓаните да не прават домашни залихи.

Во еден маркет е снимена вистинска тепачка кога стотици граѓани се обидоа да дојдат до пакет или барем шише зејтин.

Според претходните извештаи, канти со сончогледово масло од 5 литри брзо се распродадоа поради тврдењата за зголемување на цените до 25% на ден.